fbpx

Какво са наркотиците? Защо хората употребяват наркотици?

Какво са наркотиците?

Наркотиците са вещества (синтетични или от растителен произход), чийто прием оказва влияние върху мозъка (функционирането на централната нервна система).  Те променят начина по който мислим, чувстваме и дори усещаме нещата около себе си. В зависимост от своето действие, наркотиците попадат в три големи групи:

– депресанти (на централната нервна система) – в тази група влизат вещества, които потискат централната нервна система и създават усещане за отпускане, сънливост, притъпяване на болката, потискане на емоциите. Такива вещества например са алкохолът, хероинът и всички други опиати и опиоиди, успокоителните и сънотворни лекарства.

– стимуланти (на централната нервна система) – тази група вещества създава усещане за повишени енергичност и бдителност, повишена самооценка и намалено усещане за умора. Към тях се отнасят вещества като амфетамини, кокаин, никотин.

– халюциногени –при тази група вещества, ефектите са свързани с промяна на зрителните и слуховите възприятия, т.е човек може да вижда, усеща и чува неща, които не съществуват в реалността в момента. Наблюдават се също промени в мисленето, настроението и в начинът, по който човек възприема себе си. Към тази група спадат вещества като LSD, канабис, магически гъби и други.

Важно е да имате предвид, че някои вещества не спадат само в една група, а имат смесени ефекти. Екстази, например, стимулира, но и променя възприятията. При канабисът също бихме могли да очакваме различни ефекти, като те зависят от различни фактори.

Липсата на достатъчна и обективна информация за рисковете от употребата на наркотици и алкохол, нерядко водят до сериозни проблеми за употребяващите. Младите хора например често мислят само за ефектите и далеч по-рядко за неприятните и опасни последици, които употребата крие.

Добре е да имате предвид, че освен при дългосрочна употреба, рискове съществуват и при краткосрочна и дори само при еднократна употреба. Такива рискове са свързани например с инциденти в следствие на употребата, отключване на психични проблеми/разстройства (като психоза) и др.

Повече за различните видове наркотиците можете да научите тук: http://www.drugsinfo-bg.org/azbuka-na-narkoticite/

 

Защо хората употребяват наркотици?

Наркотиците са (психоактивни) вещества, които когато употребим, бързо променят начина, по който мислим, чувстваме и възприемаме себе си, света и другите. В зависимост от ефекти си, те могат да направят така, че да се чувстваме по-малко тревожни, по-отпуснати, уверени, да притъпят някои емоции или да направят други емоции и преживявания по-интензивни/силни

Употребата на наркотици обикновено е осъзнат избор, но често пъти е симптом на несъзнаван проблем. Редки са случаите, в които някой може да вземе наркотик, без да знае за това.

Част от причините за употреба могат да са свързани например с: опит за подражание с цел влизане в дадена група, опит за справяне с трудностите, тестване на границите и опит за автономност, задоволяване на любопитството, справяне със скуката, заради удоволствие и др.

Хората често започват употреба на наркотици и алкохол, като опит за самолечение. Зад употребата на психоактивни вещества често има някакво чисто човешко страдание или трудност, която искаме да решим бързо и употребата се явява тази „патерица“, която вярваме, че ще ни помогне. Това обаче е само илюзорно усещане, защото в реалността ние си оставаме същите, светът и другите също. Употребата ни дава само временно усещане, че нещата са различни, но не решава основните ни трудности. 

 

А каква може да е алтернативата за да се чувстваме по-щастливи, уверени и по-свързани с другите, без употреба на наркотици?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top