fbpx

От веднъж нищо няма да ми стане…?!

Когато говорим за рискове от употреба на наркотици и алкохол, често основното, което ни хрумва е това, че човек може да стане зависим. Знаем и че развиването на зависимост е свързано с дългосрочна употреба и по тази причина си казваме, че от веднъж или два пъти или „само да пробвам“, от това нищо няма да стане.

 

За какво не си даваме сметка обаче?

 

Когато разглеждаме рисковете, има 3 важни фактора, никой от които не може да бъде изключен:

– самото психоактивно вещество – вид, количество (има риск от свръхдоза дори при еднократна употреба), начин и честота на прием, начин на въздействие;

– човекът, който употребява – физическото и психично състояние, в което той се намира, генетични предразположения към различни заболявания (риск от отключване на психози) и неоткрити до сега здравословни проблеми (риск от проблеми със сърцето и др.)

– средата (обкръжението), в която се намира в момента на употреба- тя може да предразполага към рискови ситуации и поведения и това само по себе си да е допълнителна предпоставка за инциденти.

Дори еднократната употреба на каквото и да е психоактивно вещество (наркотик, алкохол) крие някакви рисковечаст от които са:

 

1. Особено голям риск представлява комбинирането на две или повече психоактивни вещества

Всяко едно вещество носи своите собствени рискове за употребяващия. При тяхното комбиниране рисковете се увеличават, тъй като ефектите на веществата взаимно се усилват и понякога могат да бъдат непредвидими.

2. Много често човек няма представа какво наистина употребява, тъй като на „пазара“ на наркотици често едно вещество се продава за друго

Пример за това е продажбата на PMA и PMMA вместо екстази. Тези две вещества са изключително опасни и употребата им може да има фатални последици. Много често някои вещества се смесват с други, с цел по-голяма печалба, като никой употребяващ не може да знае със сигурност какви са тези примеси и дали са потенциално опасни.

 

3. Дори и човек да има някакъв предшестващ опит с дадено вещество, няма как да е сигурен, че при следваща употреба ще изпита същите ефекти

Фактът, че наркотиците се приготвят в нелегални лаборатории, а често и в частни домове, поставя въпросът за чистотата и потентността (до колко е силно въздействието им) им, което прави рисковете от употребата напълно непредвидими. Това крие сериозни рискове от свръхдози, интоксикации, инциденти и др.

 

4. Голяма част от новите (дизайнерски) психоактивни вещества не са изследвани и крият неподозирани ефекти и рискове за психическото и физическото здраве на човек, включително и риск от свръхдоза и смърт.

 

5. Дори при еднократна венозна употреба на наркотик има риск от заразяване с кръвно преносими инфекции като СПИН, хепатити В и С, сифилис.

6. Проблеми със закона – при пренос и притежание на наркотици; при шофиране под въздействие на наркотици и алкохол, и др.

Ако искате да научите повече за рисковете при употреба на различните вещества, можете да го направите тук: http://www.drugsinfo-bg.org/azbuka-na-narkoticite

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top