fbpx

Как да разбера дали аз или някой близък има нужда от помощ?

Самият факт, че си задавате този въпрос е някакъв индикатор, че се тревожите за своята употреба на наркотици, алкохол или игра на хазарт, или се притеснявате за ваш близък. Даваме си сметка, че вероятно ви е трудно дори да мислите по този въпрос, но щом сте тук, изглежда все пак се колебаете. Това не е малко.

Може би вече отчитате промени в живота си в следствие на употребата/играта на хазарт, които не ви носят удоволствие и удовлетворени, дори биха могли да ви вредят. Важна първа стъпка е, че сте тук, задавате си въпроси и търсите отговори.

И все пак по какво мога да разбера дали аз или някой друг има проблемна употреба или зависимост?

Синдромът на зависимост е описан в МКБ-10 (десета ревизия на Международната класификация на болестите) по следния начин: „съчетание от поведенчески, когнитивни и физиологични прояви, което се развива след повторна употреба на определено психоактивно вещество и обикновено включва следните симптоми:

–    силно желание за приемане на веществото;
–    затруднен контрол върху приема;
–    продължаване на употребата въпреки наличието на вредни последици;
–    даване приоритет на приема на веществото пред другите видове активност и ангажименти;
–    повишен толеранс;
–    понякога физиологично състояние на абстиненция.“

При наличие на 3 или повече от гореописаните симптоми, които са се проявили едновременно през последната една година, бихме могли да имаме съмнение за зависимост. Такава диагноза обаче може да се постави единствено от обучен специалист. Не се самодигностицирайте и не прибягвайте до самолечение.

Хазартната зависимост също е призната диагноза и присъства в МКБ-10, но в друг раздел. Патологичното влечение към хазарт се характеризира с често повтарящи се епизоди на хазартна игра, които преобладават в живота на пациента до такава степен, че влияят силно негативно на социалните, професионалните, материалните и семейните ценности и ангажименти.

Казано накратко, зависимостта е заболяване с хронично-рецидивиращ характер на протичане, което предизвиква трайни промени в мозъчната биохимия. Много е важно на зависимите да се гледа като на хора, които имат нужда от помощ и лечение.

Бихте могли да попълните и някой от въпросниците за самооценка, но е важно да имате предвид, че резултатите са ориентировъчни и не могат да се считат за „диагноза“.

Какво да правя след това?

Ако вече сте допуснали идеята, че вие или ваш близък има проблем с употребата на вещества или играта на хазарт, не опитвайте да се справяте сами. Знаем, че е много трудно, освен това по този начин рискувате да загубите време и проблемът да се задълбочи. Зависимостта е сериозно заболяване и като всяко такова е важно да потърсите помощта на обучен специалист. Първата стъпка е да направите консултация с психолог, който има опит в работата с употребяващи и зависими. Опитайте с една среща. Тя не ви ангажира с нищо, но пък може да ви е от изключителна полза и да ви спести много време и тревоги. Важно е да правите малки крачки, но все пак да действате. Започнете с първата, но и най-важна- потърсете помощ.

Ако имате нужда от още информация, подкрепа или контакти на подходящи специалисти и места за консултации и лечение в страната, не се колебайте да се свържете безплатно и анонимно с Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта.

Варианти има! Изход има!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top