fbpx

Марихуаната не е страшна, не мога да се закача…?!

Марихуаната – познатата и непознатата. Толкова много се говори за нея, а сякаш продължава да е забулена в митове и легенди. По-надолу ще разгледаме най-разпространените. Но първо….

Какво представлява марихуаната?

„Канабис“ или „марихуана“ като понятия се отнасят до всяка една част от растението с латинско наименование Cannabis. 

Марихуаната съдържа психоактивното вещество делта-9-тетрахидроканабинол (THC) и други вещества от групата на канабиноидите. Освен THC, в тази група попадат още около 100 вещества, някои от които са обект на засилен научен интерес поради потенциалните си приложения в медицината (например канабидиол, CBD). Всъщност THC е канабиноидът, който има психоактивен ефект, докато канабидиолът няма такъв.

Ефектите при употреба могат да бъдат обобщени по следния начин: релаксира, усилва емоциите, намалява концентрацията, прави реакциите по-бавни, променя сензорните възприятия. По-високи дози могат да доведат до тревожност, паника и понякога до загуба на съзнание.

Употребата на марихуана носи определени рискове за здравето и когнитивните функции (например внимание, памет, мисловни процеси), особено в тийнейджърска възраст. Възможно е да предизвика зависимост.

Когато се комбинира с алкохол, ефектите на алкохола се усилват. При приготвяне на храна с хашиш/марихуана има риск от свръхдоза, като тук понятието свръхдоза има различен смисъл от обичайния: не става въпрос за приемане на смъртоносна доза, това не е много вероятно. В този случай става въпрос за много силна тревожност (панически атаки) или психотични реакции (загуба на връзка с реалността и параноя).

А кои са най-разпространените митове за тревата (марихуаната)?

1. Марихуаната е безвредна. Тя е от растителен произход и дори може да има полезни свойства.

Употребата на марихуана засяга познавателните процеси като внимание, памет, учене и адекватно възприемане на средата. Съществува разлика между мозъчната химия на младите и възрастните хора. Вредата от употребата на марихуана е по-голяма при подрастващите, защото техните мозъчни структури все още са в процес на изграждане. 

Дългосрочната употреба на марихуана е свързана с психични разстройства като: временни халюцинации, временна параноя, отключване или влошаване на симптомите на шизофрения, депресия, тревожност, мисли за самоубийство при тийнейджъри.

2. Марихуаната не предизвиква зависимост

Има риск от развитие на зависимост, като при тийнейджърите той е почти два пъти по-висок, отколкото при хората, които са започнали да пушат в по-късна възраст.

Марихуаната предизвиква както психическа, така и физическа зависимост. Доказателство за това са канабиноидните рецептори в човешкия мозък, които са чувствителни към активната съставка на марихуаната (THC). Когато веществото постъпи в организма, тези рецептори реагират на THC, усвояват я и предизвикват характерните симптоми на „напушването” – смях, релаксация, променени възприятия и т.н. При редовна употреба рецепторите се приспособяват и свикват да получават определено количество от веществото. Когато човек спре да употребява, настъпва глад за веществото и се появяват симптомите на абстиненция (раздразнителност, безсъние, болки в стомаха, главоболие и др.). Тези неприятни усещания карат хората да вземат марихуана, за да се почувстват добре отново.

Около 10% от използващите канабис развиват зависимост към него. Ако човекът е започнал употребата в тийнейджърските си години, този процент може да стигне 17. Ако употребата е всекидневна, зависими стават между 25 и 50% от хората.

3. Употребата на марихуана е по-безвредна от употребата на алкохол или на други вещества

Различните групи вещества не могат да бъдат сравнявани по този начин. Психоактивните вещества водят до различни ефекти и рискове. Кое от тези две вещества ще бъде по-опасно за даден човек зависи от много индивидуални фактори като честота на употреба, количество, продължителност, физическо и психическо състояние и много други.

Например, алкохолът е лесно достъпен в търговската мрежа, което улеснява набавянето, консумацията и приемането му от обществото. Това често пъти създава фалшивото усещане, че алкохолът не е толкова вреден, дори че изобщо не е наркотик. Това обаче не го прави безопасен за здравето на употребяващите го.

Въпреки че канабисът е забранен от закона, много хора смятат, че той е безвреден, но това не е така. Употребата на марихуана засяга познавателните процеси като внимание, памет, учене и адекватно възприемане на средата. Вредата от употребата ѝ е по-голяма при подрастващите, защото техните мозъчни структури все още са в процес на изграждане.

Шофирането под въздействието и на двете вещества е опасно, а освен това, ако човек е употребил, е по-уязвим към злополуки и инциденти.

4. Пушенето на марихуана задължително води до употреба на други вещества

Това послание може да е много опасно, защото би могло да създаде у младите хора нагласата, че е нормално след като си пушил марихуана, да преминеш на нещо по-сериозно. Това не е вярно. Изследванията показват, че има връзка между употребата на марихуана и други психоактивни вещества, но не е доказано, че връзката е причинно-следствена. Възможно е хората, които са предразположени към употреба на психоактивни вещества по ред причини, просто да започват с леснодостъпни такива: марихуана, тютюн, алкохол.

4. „Твърдите“ (тежките) наркотици са опасни, а „меките“ (леките) са безопасни. Марихуаната е от леките и следователно е безопасна.

Делението на наркотиците на твърди и меки е условно и законово не е прието почти никъде по света. Самите употребяващи често пъти не са сигурни кои вещества влизат в категориите „твърди“ и „меки“ и по какви критерии могат да ги разделят. Фактът, че някои наркотици причиняват по-малко вреди от други, в никакъв случай не ги прави безопасни. Употребата на какъвто и да е наркотик има последствия и носи рискове.

5. Марихуаната има медицинско приложение и по тази причина е полезна за ежедневна употреба.

Терминът „медицинска марихуана“ се отнася до използването на цялото непреработено растение или на неговите основни екстракти за лечение на болест или симптом. В САЩ на федерално ниво растението не е одобрено за медицински цели от Американската администрация за храните и лекарствата (FDA).

Въпреки това, заради резултатите от едно научно изследване върху химикалите в марихуаната, наречени канабиноиди, FDA е дала одобрение за две лекарства под формата на хапчета, съдържащи канабиноиди. Наскоро одобрение получи и едно лекарство под формата на течност. Продължаването на изследванията може да доведе до одобряването на повече лекарства.

В момента двата основни канабиноида, за които се правят най-много изследвания от медицински интерес, са ТНС и CBD.

ТНС повишава апетита и намалява гаденето. Одобрените от FDA лекарства на основата на ТНС се използват за тези цели. Също така ТНС може да намалява болката, възпалението (подуване и зачервяване) и проблемите с контрола върху мускулите.

CBD е канабиноид, който не засяга съзнанието и поведението. Той може да бъде полезен за намаляване на болката и възпалението, в контролирането на епилептичните припадъци и др.

Лекарствата, съдържащи марихуаната се примат под лекарско предписание и контрол, и повлияват симптомите на определени тежки заболявания. При тези лекарства няма психоактивен ефект и те не могат да се ползват с цел „напушване/надрусване“, съответно към тях не може да се развие зависимост. 

Ежедневната (рекреационна употреба), с цел забавление е по-скоро свързана с търсения ефект, който THC произвежда и именно тя носи своите рискове.

6. „Чай/Билка“ и марихуана са едно и също нещо

Синтетичните канабиноиди са химични вещества (съединения), чието действие наподобява действието на активната съставка на канабиса тетрахидроканабинол (THC). Ефектите може да наподобяват тези на канабиса, но в повечето случаи са много по-силни, а рисковете от употребата могат да бъдат много по-големи.

В България употребата  на синтетичните канабиноиди е изключително разпространена, тъй като те са много евтини и употребата им трудно се засича с тестове. Тъй като те се смесват с растителна маса с цел да се пушат, най-често на жаргон са наричани „чай“, „билка“, „тамян“.

Основните опасности, които идват от употребата на тези наркотици, са свързани с факта, че се знае малко за фармакологията и токсикологията на тази група вещества при хората. Много от веществата всъщност никога не са били изследвани върху хора. Синтетичните канабиноиди имат потенциала да бъдат много по-вредни от канабиса поради начина си на производство и заради различните по вид и сила съставки, които се използват за направата на един и същи продукт. Заради това непостоянство в производството, употребяващият няма представа какво купува.

Употребата на синтетични канабиноиди (билка, чай) бързо предизвиква  силна физическа и психическа зависимост с абстинентен синдром.

Повече за тях можете да научите тук: https://www.drugsinfo-bg.org/azbuka-na-narkoticite/sintetichni-kanabinoidi/ 

Употребата на марихуана не е нещо, което следва да се подценява. Ако имате въпроси за себе си или сте загрижени за свой близък, не се колебайте да се свържете безплатно и анонимно с Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта и да зададете своите въпроси. Можете да го направите директно на телефон 0888 99 18 66 или да пишете в чата на сайта.

Чудите се как да разговаряте с детето си за марихуаната? Все още се колебаете дали марихуаната предизвиква зависимост? Любопитни сте по темата за медицинската й употреба и легализацията/декриминализацията?

За повече информация вижте в линковете

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top